alfabetyzacja i praktyczna nauka zawodu osób dorosłych w Bam w Czadzie

1. Alfabetyzacja  dorosłych.  Problem analfabetyzmu dotyczy w społeczności lokalnej Bam głównie kobiet. Misjonarz br. Paweł Kubiak szacuje, że dorosłe kobiety żyjące na terenie jego parafii w 90% nie posiadają żadnego wykształcenia oraz nie posiadają podstawowych umiejętności pisania i liczenia. W obecnym czasie nawet w społecznościach małych wiosek złożenia podpisu oraz liczenie (głównie pieniędzy) staje się dla kobiet bardzo istotne. Dlatego chcemy rozpocząć projekt alfabetyzacji dorosłych. Po wstępnych szacunkach, zainteresowanie nauką podstaw pisania i liczenia wykazało około 120 osób. Zajęcia prowadzone są dla chętnych w podziale na 4 grupy. Lekcje trwają po 2 godziny i odbywają się dwa razy w tygodniu po godzinie 15. Są to zajęcia popołudniowe, po zwykłej pracy na polu i w domu. Lekcje będą się odbywać w pomieszczeniach szkoły katolickiej w Bam, po zakończeniu zajęć dla uczniów.

2. Nauka gotowania. Są matki, które pilnują dzieci (nie tylko swoich) bawiące się na placu zabaw. Większość z nich uczestniczy również w koronce do Bożego Miłosierdzia. Po sąsiedzku mieszka siostra zakonna, Afrykanka mówiąca w języku Ngambay, która chciałaby podjąć się prowadzenia dla tych matek kursu gotowania i przygotowywania przetworów z tutejszych produktów. Posiłki tutejszych ludzi są bardzo skromne i przygotowywane w prymitywny sposób. Możliwości są, tylko konieczna jest edukacja i przykład w praktyce.

3. Kurs naprawy rowerów. W warunkach środkowej Afryki często spotykanym środkiem transportu jest rower. Niestety bardzo rzadko mężczyźni potrafią go naprawiać. Chcemy zorganizować kurs składania z części rowerów i naprawy. Takie umiejętności praktyczne przydadzą się każdemu, a bardziej zaradni i zdolni mogliby nabyte umiejętności wykorzystać jako formę zarobkowania.

4. Warsztaty wyrobu cegieł i budowy domów. Młodzież gimnazjalna i licealna w wolnym czasie poszukuje jakichkolwiek źródeł pieniędzy, aby podreperować budżety domowe i zapłacić za swoje wykształcenie. Mamy pomysł, aby wykorzystać ich chęci i nauczyć ich wyrobu cegieł. Trzeba wiedzieć jakiej gliny użyć do tego typu produkcji, jak krok po kroku taki proces przebiega. Jest wielu chętnych do pracy fizycznej, więc musimy spożytkować ich zapał i siły. Cegły są potrzebne przy każdej budowie i młodzież mogłaby je później sprzedawać. Osoby uczestniczące w kursach (około 200 osób) będą podzielone na grupy wiekowe.
Nauka gotowania, naprawy rowerów,  wyrobu cegieł , budowy domów odbywać się będzie 1 – 2 razy w tygodniu po 2h pod gołym niebem, na terenie przyległym do placu zabaw w Bam.