Poświęcenie szkoły katolickiej
Kowone, Republika Środkowoafrykańska

Bratu Robertowi Wieczorkowi już od wielu lat chodził po głowie plan założenia szkoły katolickiej w Kowone, miejscowości należącej do parafii Ndim. Szkoła podstawowa zaczęła funkcjonować w 2014 r. w budynku parafialnym znajdującym się obok kaplicy, w salkach służących duszpasterstwu. Trzeba było wyposażyć te sale w sprzęty szkolne, utworzyć dwie klasy, wstawić ławki i stoliki dla uczniów i nauczycieli. Prace przy stawianiu kolejnych budynków szkoły zostały wstrzymane na kilka lat z powodu obecności w tym regionie grup rebeliantów, które, pech chciał, wybrały sobie Kowone za swoją bazę. Dopiero w roku 2018 br. Robert dobudował jeszcze dwie klasy do tego samego budynku i rozbudował kaplicę. W następnym roku zajął się adaptacją starego budynku na przedszkole. W planach miał jeszcze budowę kolejnego budynku dwuklasowego z biurem dla dyrektora szkoły. Przenosiny z misji w Ndim nie pozwoliły mu zamknąć całości prac przy szkole w Kowone. Tak szczęśliwie się złożyło, że misjonarz, brat Artur Ziarek został przeniesiony na miejsce br. Roberta i w roku 2020 dokończył prace przy szkole, stawiając ostatni budynek. Zapraszamy do obejrzenia filmu z otwarcia i poświęcenia tego nowego budynku szkoły. Serdecznie dziękujemy wszystkim Darczyńcom wspierającym projekt budowy szkoły w Kowone poprzez akcję „Wyślij pączka do Afryki”.