Dzięki akcji „wyślij pączka do Afryki” dzieciaki w Bam aktywnie spędzają czas.

Od kilku lat misjonarz br. Paweł Kubiak w swojej parafii Bam w Czadzie i w wioskach, do których jeździ z posługą duszpasterską organizuje zabawy dla dzieci i młodzieży.  Dzieci, nawet te kilkuletnie, spędzają cały dzień przed domami, bawiąc się na ziemi w kurzu. Starsze dzieci i młodzież organizują sobie czas wolny grając głównie w piłkę. Dlatego misjonarz postanowił zorganizować im bezpieczne miejsce do zabawy, gdzie uczą się współpracy, kreatywności, treningu i współzawodnictwa.
 W ten sposób w 2018 r. przy kościele w Bam powstał plac zabaw im. Aniołów Stróżów. Od chwili powstania plac jest tłumnie oblegany przez setkę dzieci. W ubiegłym roku misjonarz zaplanował  wybudowanie trwałych stołów do gry w ping-ponga, zmianę nawierzchni boisk i wybetonowanie 400 m ścieżek rowerowych, żeby deszcz padający przez pół roku w porze deszczowej nie wymywał ich nawierzchni. Br. Paweł poprosił Fundację Kapucyni i Misje o przeznaczenie środków na ten cel. Projekt został włączony do tegorocznej zbiórki „Wyślij pączka do Afryki”.
Dzięki hojności darczyńców udało nam się zebrać wszystkie potrzebne środki i plac zabaw już został przebudowany. Codziennie w bezpiecznych warunkach spędzają tam czas setki uszczęśliwionych dzieci!