Dzięki akcji „Wyślij pączka do Afryki” powstaje nowy budynek pediatrii w szpitalu w Ngaoundaye

Kilka tygodni temu br. Maciej Jabłoński rozpoczął budowę pawilonu konsultacyjno-interwencyjnego na terenie oddziału pediatrii powiatowego szpitala w Ngaoundaye. Projekt ten jest realizowany ze środków Fundacji Kapucyni i Misje zebranych podczas akcji „Wyślij pączka do Afryki”.
W uzasadnieniu potrzeby realizacji tego projektu br. Maciej napisał: „Nasz szpital jest generalnie w opłakanym stanie. Są to głównie negatywne owoce rebelii, która wciąż  trawi ten region kraju, dodatkowo ignorowany i opuszczony przez rząd w Bangui. Początkowo skoncentrowałem się na pomocy najmniejszym dzieciom. Razem z dyrekcją szpitala stworzyliśmy centrum leczenia niedożywienia i ostry dyżur pediatryczny, w którym za darmo ratujemy życie maluchów. Wspólnymi siłami wybudowaliśmy kuchnie dla oddziału dzieci niedożywionych i małych pacjentów z pediatrii, tak by można było przygotować posiłki w schludnych warunkach. Dzięki wsparciu Fundacji Kapucyni i Misje udało się nam wyremontować blok operacyjny. Fundacja sfinansowała również pompę działającą na energię elektryczną z paneli fotoelektrycznych i akumulatory, dzięki którym mamy bieżącą wodę w szpitalu. Ale szpital koniecznie potrzebuje nowych inwestycji.
    Przed budynkiem pediatrii, codziennie tłoczą się dziesiątki matek z dziećmi. Oczekują na konsultacje, które odbywają się w małym pomieszczeniu 5m x 3m. Nie ma poczekalni więc kobiety z dziećmi siedzą przed budynkiem na ziemi, w słońcu, w kurzu, a w porze deszczowej, często w deszczu. W pomieszczeniu przeznaczonym do konsultacji wykonuje się także zastrzyki, magazynowane są niektóre leki i specjalistyczna żywność dla dzieci niedożywionych. Znajduje się też tam łóżko dla personelu, bowiem pomieszczenie to pełni również funkcję pomieszczenia socjalnego. Stąd myślimy o postawieniu nowego budynku z dużą werandą, w którym znajdowałaby się poczekalnia, pokój do konsultacji dzieci, gabinet zabiegowy i sala reanimacyjna”.
Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w tegoroczną „Akcję Wyślij pączka do Afryki”. To dzięki Wam możemy budować ten budynek bardzo potrzebny dla chorych dzieci.