Rozliczenie akcji Cappuccino dla Afryki 2017

Cappuccino dla Afryki

- Ty możesz delektować się pyszną kawą,
ktoś inny będzie mógł dzięki temu zjeść ciepły posiłek.

Takim hasłem krakowscy kapucyni zapraszali wszystkich Przyjaciół Misji do wspólnego wypicia filiżanki doskonałej kawy cappuccino.

W dniu 6 stycznia 2017 odbyła się już szósta edycja akcji „Cappuccino dla Afryki”, organizowanej przez Sekretariat Misyjny i Fundację Kapucyni i Misje. Pomysł akcji zrodził się  z powiązania nazwy kawy cappuccino z zakonem Kapucynów. Naszym wspólnym celem było pozyskanie środków finansowych na zakup ciepłych posiłków dla osieroconych dzieci w trzech parafiach: Ndim, Bocaranga i Ngaoundaye w ogarniętej rebelią Republice Środkowoafrykańskiej, tam gdzie misjonarze kapucyni podjęli się opieki nad dziećmi .

Każdy, kto 6 stycznia przyszedł do klasztoru o. kapucynów przy ul. Loretańskiej 11 w Krakowie, mógł uczestniczyć we Mszach Świętych, na których kazania głosił misjonarz br. Robert Wieczorek.  W kawiarence misyjnej oprócz doskonałej kawy były też wspaniałe serniki i szarlotki. Afrykańskiej scenerii dopełniła ciekawa wystawa oryginalnych pamiątek przywiezionych z Republiki Środkowoafrykańskiej, wystawa zdjęć i filmy o trudnym życiu  mieszkańców Czarnego Lądu.

Dzięki sprzedaży kawy oraz hojności naszych darczyńców - sympatyków misji afrykańskich, na posiłki dla dzieci  udało się nam pozyskać w tym dniu kwotę  15 836,32 zł.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy pomogli nam przeprowadzić akcję „Cappuccino dla Afryki 2017” i w ten sposób  przyłączyli się do naszego wspólnego dzieła pomocy - poprawy warunków życia dzieci w Afryce. Daliście dzieciom szczęście i nadzieję na przyszłość, a w nas umocniliście wiarę  w solidarność międzyludzką, wiarę, że w imię Chrystusa możemy czynić dobro.